Optimaal Bewegen
Gepubliceerd door hetlichaaminbeweging op
Optimaal Bewegen
Beweging is een van de meest fundamentele aspecten van ons bestaan. Iedere dag staat bol van bewegen: van het opstaan uit je bed tot het voeden van onszelf, het bezoeken van familie en vrienden, het uitvoeren van je werk, het beoefenen van hobby’s, en jezelf uiten in de wereld. Zonder beweging kom je geen stap vooruit.
Maar wat is beweging precies? Hoe wordt je er beter in? En welke voordelen heeft het om je optimaal te bewegen?
Lichaamsbeweging: Wat is het?
Beweging is een choreografie van je lichaam; een dans tussen het aanspannen en loslaten van spieren en het verplaatsen van je skelet in de ruimte. Het is de lijm die je houdingen verbindt—zoals het metselwerk tussen bakstenen of het water in de soep.
Bewegen kan vrij en gemakkelijk voelen, maar ook belemmerd of onzeker. Een beweging voelt onzeker als je spieren en gewrichten op dat moment niet optimaal (kunnen) samenwerkt en je lijf uit balans of geblokkeerd is— als een orkest dat onsamenhangende muziek speelt, vals klinkt en waar de bassist geen enkele snaar aanslaat.
Vaak zijn we ons niet zo bewust van onze dagelijkse bewegingen. Pas als het even niet vanzelfsprekend is—bijvoorbeeld door een rugblessure, een verzwikte enkel, of een gebroken arm—wordt de waarde en het belang ervan in onze aandacht gebracht.
“The primary and most beautiful of nature’s qualities is motion”
Marquis De Sade
Optimaal Bewegen: Wat is het?
Optimaal bewegen betekent dat je je lichaam kunt aansturen zoals een dirigent die alle musici in een orkest perfect op elkaar afstemt. Hiervoor zijn de vier regels van optimaal:
- Draag je gewicht in je skelet— je botten zijn hier tenslotte voor ontworpen.
- Minimaliseer overtollige spieractiviteit—”Doe niet te hard je best om je best te doen.”
- Verdeel de beweging passend over je lichaam— net zoals je de taart eerlijk verdeelt over de visite.
- Maak optimaal gebruik van synergisten, oftewel samenwerkende spiergroepen—teamwork maakt het dromen waar, zelfs voor je spieren.
Wanneer je deze vier regels volgt, beweeg je op een manier die zowel voor je lichaam als voor de activiteit optimaal is.
Optimaal Bewegen: De voordelen
De voordelen van optimaal bewegen zijn talrijk. Je wordt stabieler, je spieren en gewrichten worden soepeler en je voorkomt overbelasting en vroegtijdige slijtage.
Als je optimaal beweegt, verdeel je de belasting van een activiteit over je hele lichaam. Meerdere gewrichten bewegen tegelijk en je spieren werken samen als een geolied team om de beweging mogelijk te maken— als een pitstopcrew in de Formule 1.
Zo krijgt het gezegde “vele handen maken licht werk” een nieuwe betekenis. Door je lichaam efficiënt te laten samenwerken, maak je het werk lichter, verdeel je de taken en voorkom je dat een deel van je lichaam in een burn-out of bore-out terechtkomt.
Optimaal Bewegen: Hoe wordt je er beter in?
Beter worden in bewegen draait allemaal om het verfijnen van de kwaliteit van je bewegingen en de samenwerking in je lichaam. Dit betekend bijvoorbeeld dat je spieren en gewrichten in je bovenrug (en heupen) inzet bij de beweging van je ogen en hoofd; dat je sterke heupspieren en niet je onderrug gebruikt om je mee voort te bewegen en rechtop te staan; en dat je ademhaling ontspannen door blijft gaan terwijl je opstaat, bukt of zwaar tilt.
Zo’n verandering heb je niet van de ene op de andere dag bereikt. De patronen en gewoontes die je hebt ontwikkelt om jezelf te bewegen hebben waarschijnlijk al aardig wat tijd gehad om zich te ontwikkelen en vragen tijd en geduld om te herzien.
“Your hand opens and closes and opens and closes. If it were always a fist or always stretched open, you would be paralyzed. Your deepest presence is in every small contracting and expanding, the two as beautifully balanced and coordinated as bird wings.”
Rumi
Hoe ziet dat eruit in het dagelijks leven?
Het meest belangrijke: let op hoe je beweegt. Heb je pijn in je knie bij het traplopen? Kijk eens goed naar de stand van je been wanneer je die op de trede plaatst. Heb je last van je onderrug? Observeer de techniek waarmee je bukt en tilt of hoe je je spieren aanspant bij het stofzuigen.
Leer voelen waar je bewegingen plaatsvinden, welke spieren daarbij actief zijn en waar je wel of juist niet soepel beweegt. Door te onderzoeken welke spieren te veel of te weinig aanspannen en waar je de meeste druk op je lichaam zet, ontdek je geleidelijk waar je je beweegpatronen kunt verbeteren.
Neem de tijd en ga opzoek naar kwaliteit in al je activiteiten.
Conclusie
Beweging is veel meer dan alleen verplaatsing; het is de kern van ons bestaan. Door de kwaliteit van je beweegpatronen te verbeteren, beweeg je niet alleen gemakkelijker door de dag, maar vergroot je ook je welzijn en verklein je de kans op overbelasting.
Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans, het aansturen van je lichaam, en het benutten van de kracht van samenwerking tussen je spieren en gewrichten. Wanneer je dit onder de knie hebt, wordt bewegen een moeiteloze, efficiënte en bevrijdende ervaring.