Talenknobbel – Spreken zonder woorden
Gepubliceerd door hetlichaaminbeweging op
Talenknobbel – Praten zonder woorden
Hoeveel talen beheers jij? Veel Nederlanders komen vaak aardig uit de voeten met twee en soms wel drie of nog meer talen.
We zijn er best goed in als landje.
Zelf beheers ik er drie: Nederlands, Engels en nog een wereldwijde, woordeloze taal. Nederlands is mijn moedertaal en Engels heb ik geleerd met het spelen van online spelletjes en rugby.
En die wereldtaal dan?
Dat is een taal die iedereen kent, maar die we niet allemaal op hetzelfde niveau beheersen en waar we zeker niet allemaal even bewust van zijn.
Het is een taal die niet spreekt in woorden, maar communiceert door middel van sensaties en gevoel zoals: leeg en vol, gespannen en ontspannen, warm en koud en prettig en onprettig.
Over welke taal spreek ik?
Natuurlijk, dat is lichaamstaal.
“Zwijgen leren we pas in de loop van ons leven; spreken leren wij al eerder.”
Lao-Tse
Continue Informatiestroom
Of we er bewust van zijn of niet, we zijn continu met ons lichaam in gesprek. Op ieder moment van de dag gaat er een enorme hoeveelheid aan informatie door ons heen.
Van communicatie in de kleinste cellen, tot signalen die vanuit ons brein naar de spieren in ons lichaam lopen en hormonen die als boodschappers door ons heen stromen en onze stofwisseling en andere systeemprocessen reguleren.
Al die communicatie zorgt ervoor dat ons systeem continu op de hoogte is van de staat van het apparaat en of alles naar behoren functioneert, maar ook of er iets stuk gaat of overbelast is geraakt.
Die informatie drukt het lichaam uit in de taal van gevoel en sensatie en daar hebben we woorden aan gekoppeld. Woorden als: pijn, moe, stijf, vrij, soepel, sterk, licht, zwaar en nog veel meer. Zo maken we gevoel tastbaar en kunnen we aan anderen vertellen wat we voelen en wat er met ons lichaam aan de hand is.
Lichaamscommunicatie
Het beweegapparaat spreekt dus in de taal van gevoel. Aanspanning van spieren voel je als een druk en na vaker gebruik als vermoeidheid; een spier op lengte geeft een gevoel van rek; en overbelaste spieren voelen beurs en zeurend.
Wanneer je vaardig bent in het vertalen van die informatie, weet je precies wat er aan de hand is en kun je daar adequaat op reageren.
Zo kun gaan bewegen wanneer een spier of gewricht stijf voelt, je kracht en coördinatie gaan verbeteren in een instabiel lichaamsdeel en je circulatie bevorderen op plekken die bekneld of verkrampt voelen.
Wanneer je weet wat je lichaam je probeert te vertellen, dan hoef je daar enkel nog naar te leren luisteren en daar gericht naar te handelen.
Dat klinkt makkelijk!
Miscommunicatie
Er is echter een probleem. Vaak verstaan we ons lichaam niet meer zo goed en negeren we veel van de informatie die in ons brein binnenkomt.
Dit komt omdat we veel en vaak worden afgeleid door andere zaken of omdat we niet weten wat we met de informatie aan moeten en drukken het daarom maar weg of negeren het volledig.
Als we niet goed begrijpen wat ons lichaam ons probeert te vertellen of wat we met die informatie aan moeten, dan kunnen we geleidelijk vervreemd raken van onze lichaamstaal.
Langzaam verliezen we de vaardigheid om naar ons lichaam te luisteren en de woorden op de juiste manier te verstaan en interpreteren. We raken hulpeloos in het begrijpen van onze lichaamssensaties en worden feitelijk ´lichaamsanalfabeet´.
Communicatie drempel
Maar, om iemand te kunnen begrijpen is het niet alleen nodig om de taal te beheersen, maar moet je hem of haar ten eerste ook nog eens kunnen verstaan.
Want, hoewel we vaak nog best goed naar ons lichaam kunnen luisteren wanneer we daar de tijd en aandacht voor nemen, kunnen we op zo’n moment overspoeld worden door een stortvloed aan prikkels en sensaties.
We horen door de woorden het gesprek niet meer.
Zie ons lichaam als een vergaderingsbijeenkomst waar het brein de positie heeft als voorzitter. Voor alle organen, spieren, bindweefsels en zintuigen zitten er bestuurders aan tafel – een volle tafel dus.
Stel je dan voor dat ze allemaal tegelijk gaan vertellen hoe de zaken er voor staan en geleidelijk steeds harder gaan praten om boven het gesprek van de anderen uit te komen.
Je kunt je voorstellen dat de voorzitter wordt overspoelt met informatie en het is onmogelijk om haar aandacht volledig op één persoon te kunnen richten.
De voorzitter kan hier drie dingen doen:
- Het allemaal maar laten gebeuren en zo goed en kwaad als het gaat proberen wijs te worden uit alle woorden die voorbij komen
- Negeren en haar aandacht op andere zaken vestigen zoals planning en boodschappen, zodat ze het lawaai maar niet hoeft te horen
- Alle partijen proberen tot stilte te manen en tot rust te brengen, om ze daarna stuk voor stuk aan het woord te laten
Wat zou jou keuze zijn?
“Op weg naar de wijsheid is de eerste stap stilte; de tweede luisteren; de derde onthouden; de vierde oefenen; de vijfde onderwijzen aan anderen.”
Solomon Ibn Gabirol
Stilte & Aandacht
Beter leren communiceren begint dus bij: stilte.
Hѐ, maar communiceren produceert toch geluid?
Ja, maar het is nogal lastig om iemand te verstaan middenin een concert…
Wanneer je jouw lichaam bewust in stilte en ontspanning brengt, nemen de hoeveelheid prikkels die naar je hersenen worden gestuurd af en komt je brein tot rust.
Nu kun je in kalmte en met aandacht in gesprek gaan met je beweegsysteem en is het mogelijk om vragen te stellen zoals:
Hoe gaat het met je? Waar zit er spanning en hoe ik dat loslaten? Waarom voel ik weerstand tijdens bewegen en wat kan ik doen om die weerstand te verlichten? Voelt mijn lichaam vrij, soepel en vloeiend, of moeizaam, stijf en ongecontroleerd? Wat heb je nodig? Wat probeer je me vertellen?
Beweeg in rust en kalmte
Wil je de taal van je beweegapparaat echt gaan leren verstaan? Dan is de beste manier om dat vanuit stilte en rust te doen en stap voor stap langs je lichaamsfuncties te gaan lopen.
Dit is niet alleen de meest structurele manier, maar ook de meest duidelijke, omdat ieder bestuurslid als individu aan het woord komt en langzaam en duidelijk kan praten. Zo leer je ze één voor één kennen en is het zelfs mogelijk om lokale dialecten te gaan onderscheiden.
Zelf ben ik aan een cursus Zweeds begonnen en ik kan je vertellen, het kost nog wel wat tijd en oefening voor ik me als ware Viking verstaanbaar kan maken en een gesprek te kunnen volgen in een drukke Zweedse berghut
Het duurt even voor je een nieuwe taal beheerst, maar met ieder nieuw woord kom je dichterbij en langzaam raak je er vertrouwd mee.
Het is het kost wat wilskracht, falen en regelmatig oefenen, maar met geduld en inzet is het een kwestie van tijd. Dus… wil jij ontdekken wat je lichaam je te vertellen heeft?